Kursplan
Kurspoäng 3 Hp
Grundläggande kursinformation
Utbildningsnivå: Tredje cykeln
Betyg: Underkänd/Godkänd; U/G
Ämne: Dricksvatten
Svenskt namn: Dricksvatten
Behörighetskrav: Kursen är öppen för doktorander och intresserade praktiker från vattenindustrin
Examinator för kursen: Thomas Pettersson (Chalmers)
Kursens mål:
Vid slutet av kursen ska du kunna:
- Förstå vikten, nyttan och begränsningarna av dricksvattenprocesser.
- Beskriva utmaningar för att upprätthålla kvaliteten på dricksvatten från produktion till konsument.
Förklara vikten av mikrobiella barriärer
Förstå biofilmens och den mikrobiella ekologins roll i utformningen av dricksvattnets mikrobiella kvalitet
Göra grundläggande bedömningar av dricksvattensystem
Beskriva utmaningar, särskilt för hälsorelaterade frågor
Förstå fördelar och begränsningar med riskbedömningsmodeller
Kursens innehåll:
Kursen ger grundläggande kunskaper om lämplig råvattenkvalitet och grundläggande begrepp inom design och drift av dricksvattensystem.
Kursen ger kunskap om mikrobiell vattenkvalitet inklusive patogener och mikrobiomdynamik i både behandling och leverans och beskriver hur dessa kan övervakas.
Kursens aktiviteter
Introduktionsföreläsning (online) 6 timmar
5 dagar (totalt, uppdelat mellan Göteborg och Lund), föreläsningar, övningar och projektarbete.
Studiebesök på Ringjöverket dricksvattenanläggning (Stehag, Skåne)
Examination