Hoppa till huvudinnehåll

AquaClim

AquaClim Vattenforskarskolan handlar om att utbilda nuvarande och framtida vattenexperter genom att bygga tvärvetenskapliga kompetenser och spetskompetens för att förändra vattensektorn. Dessa experter kommer att förbereda och anpassa viktiga tjänster och infrastruktur för dricksvatten och sanitet samtidigt som de minimerar sin klimatpåverkan, för en framtid med klimatförändringar.

AquaClim gör detta genom att integrera utbildning i tekniska färdigheter, akademisk kunskap, kommunikation och tvärvetenskaplig förståelse på universitet och i verkliga arbetsmiljöer.

AquaClim är en vidareutveckling av Vattenforskarskolan, som startade 2016 med stöd från FORMAS och Svenskt Vatten. Den har finansierats för åren 2023-2027 igen av FORMAS under paraplyet FORMAS forskning for ett transformativt och hallbart samhallsbyggande.

Mål

Fem Core-doktorander och deras handledare har lön från AquaClim och är kopplade till arbetsplatser inom vattensektorn. De läser olika kurser, inklusive kommunikation och tvärvetenskapliga ämnen, har praktik på en arbetsplats och deltar i kommunikationsaktiviteter och ett mentorprogram för forskarskolan.

Ytterligare doktorander kommer att ansluta till AquaClims kurser och aktiviteter via sin anslutning från sina svenska vattenforskningskluster och ärvda från vattenforskarskolan. Ytterligare studenter kommer att ansluta när de påbörjar sina studier inom vattensektorn och/eller kluster, med stöd av andra finansieringskällor. De har tillgång till alla doktorandkurser, mentorprogrammet och kommunikationsaktiviteter på forskarskolan.

Vattenforskarskolan har alltid erbjudit doktorandkurser till anställda inom vattensektorn. I AquaClim kommer denna resurs för livslångt lärande att fortsätta. Via klustren och Svenskt Vatten kan vattensektorn bidra till att utveckla nya kurser för att möta dynamiska behov av olika och specifika tvärvetenskapliga färdigheter. Handledare för Core- och Connected-studenterna kommer att komma från städer och mindre vattenverk. Inkluderande kommunikationsaktiviteter kommer att använda online-resurser för att inkludera alla deltagare, oavsett geografisk plats, och notera att det ofta är svårt att lämna ansvarsområden i en mindre organisation, vilket förhindrar deltagande.

Omvandling kräver ihållande insatser för förändring med akademiker och anställda inom vattensektorn som mognar till beslutsfattare, forskare och ledare. AquaClim kommer att sammanföra individer inom industrin och den akademiska världen i ett tidigt skede av deras karriär, för att bygga långvariga relationer och skapa ett nätverk av stöd och kontakter som finns på plats bortom AquaClim. När de utexaminerade är anställda kommer deras kunskaper att spridas inom den akademiska världen, företag och kommuner för att förbereda dem som arbetar med vatten i framtida samhällen utanför AquaClims mandat.

Texten är en AI-baserade översättning från engelska.

Sidansvarig: catherine.paul@tvrl.lth.se | 2024-02-08

Sjö med träd i bakgrunden. Foto.